Το aftershave είναι ένα υγρό προϊόν που εφαρμόζεται στο δέρμα μετά το ξύρισμα. Περιέχει ένα αντισηπτικό παράγοντα όπως το αλκοόλ, το στεατικό κιτρικό ή την αμαμελίδα για να αποτρέψει την μόλυνση από τα κοψίματα, αλλά, επίσης, για να λειτουργήσει σαν στυπτικό και να μειώσει τον ερεθισμό του δέρματος. Μερικές φορές χρησιμοποιείται η μενθόλη για να μουδιάσει το κατεστραμμένο δέρμα και είναι ένα συστατικό, που οι παρασκευαστές κρεμών για το ξύρισμα έχουν αρχίσει να περιλαμβάνουν στις συνταγές τους.

Ένα aftershave με βάση το αλκοόλ συνήθως προκαλεί μια άμεση αίσθηση τσιμπήματος, εφαρμόζοντας το μετά το ξύρισμα, του οποίου η δράση ορισμένες φορές κρατάει αρκετά λεπτά, συνήθως όμως μόνο κάποια δευτερόλεπτα. Για αυτό τον λόγο έχει δημιουργηθεί μια αγορά από προϊόντα με μεγάλη διαφοροποίηση - εκ των οποίων άλλα χρησιμοποιούν αλκοόλ άλλα όχι. Κάποια aftershave χρησιμοποιούν άρωμα ή αιθέρια έλαια για να ενισχύσουν την μυρωδιά.

Κάποιες φορές τα aftershave αναφέρονται σαν eau de cologne λόγω της εξαιρετικά παρόμοιας φύσης των δύο προϊόντων. Κάποιοι παρασκευαστές aftershave ενθαρρύνουν τους πελάτες τους  να χρησιμοποιούν τα αρωματισμένα aftershave τους σαν να ήταν κολόνια. Πρώιμα aftershave περιελάμβαναν αμαμελίδα ή bay rum και έχουν καταγραφεί σε οδηγούς ξυρίσματος. Και τα δύο ακόμη πουλιούνται σαν aftershave.

Είναι απαραίτητο να το χρησιμοποιούμε και γιατί;

Η απάντηση είναι ναι. Θα πρέπει σίγουρα να χρησιμοποιείς aftershave, διότι όταν ξυρίζεσαι είναι πιθανό ότι ερεθίζεις το δέρμα σου και το aftershave βοηθά στο να το καταπραϋνει. Ο λόγος που ένα afteshave περιέχει αλκοόλ είναι γιατί είναι ένα πολύ καλό αντισηπτικό, αλλά εάν έχεις ευαίσθητο δέρμα είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσεις ένα aftershave balm (που περιέχει λιγότερο αλκοόλ) και είναι πιο κατάλληλο για το ευαίσθητο δέρμα. Τα balms παρέχουν μια παχιά επένδυση από υγρασία για να προστατέψουν και να καταπραΰνουν το φρέσκοξυρισμένο δέρμα ενώ περιέχουν ελάχιστο άρωμα και καθόλου αλκοόλ, που σημαίνει ότι δεν τσιμπάνε όταν τα βάζουμε πάνω μας.

Ο κύριος λόγος, όμως, που πρέπει να χρησιμοποιείς ένα aftershave είναι τα βακτήρια. Μπορούν να βρεθούνε παντού ακόμη και στο ξυράφι σου, που έχεις ήδη χρησιμοποιήσει κάποιες φορές. Εάν ξυρίζεσαι χρόνια και δεν έχεις χρησιμοποιήσει aftershave, τότε είναι προφανές ότι τίποτα κακό δεν θα συμβεί με το να μην βάλεις aftershave. Ωστόσο, αν έχεις ακμή ή ερεθισμό στο δέρμα μετά το ξύρισμα, το aftershave μπορεί να σε βοηθήσει πολύ. Για πολλούς λόγους είναι καλύτερο να ξυρίζεσαι αφού κάνεις μπάνιο. Μετά το μπάνιο οι πόροι σου είναι ανοιχτοί και αυτό σημαίνει ότι θα ήταν εύκολο για τα βακτήρια να εισβάλλουν, προκαλώντας ερεθισμό του δέρματος, πιθανή γενική μόλυνση του δέρματος, ακμή κτλ.

Ένα aftershave καθαρίζει τελείως τους πόρους από οποιαδήποτε βακτήρια τριγυρνούσαν στην λεπίδα του ξυραφιού και επίσης σφραγίζει τους πόρους σου, για να αποτρέψει οποιαδήποτε επιπρόσθετη βρωμιά ή βακτήρια να εισχωρήσουν (το συστατικό που συνήθως το κάνει αυτό στο aftershave αναφέρεται σαν στυπτικό).

Γενικά το aftershave, που θα σου άρεσε να διαλέξεις, θα πρέπει να είναι ένα που να ταιριάζει στην επιδερμίδα σου.

Εάν έχεις κανονική επιδερμίδα θα διαλέξεις ένα aftershave τύπου "splash". Έχεις επίσης την δυνατότητα να δοκιμάσεις λοσιόν ή και gel. Ωστόσο, αν θέλεις να αποφύγεις την αίσθηση του τσιμπήματος μπορείς να διαλέξεις  τα aftershave που στην βάση τους δεν περιέχουν αλκοόλ. Για αυτό, ένα aftershave που περιέχει αμαμελίδα ή αλόη θα ήταν ένα τέλειο aftershave για ξεκίνημα.

Εάν έχεις λιπαρό δέρμα, μπορείς πάλι να δοκιμάσεις τα splashes, τις λοσιόν και τα τζελ. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα aftershave splash και μετά μια ενυδατική.

Εάν ζεις σε κρύο ή ξηρό κλίμα, τα balm θα ήταν η καλύτερη επιλογή για σένα για να ξεκινήσεις. Ενώ οι λοσιόν και τα τζελ είναι πολύ καλά για ξεκίνημα, ένα καλό balm, που δεν περιέχει αλκοόλ, μπορεί να σώσει το πρόσωπο σου από πολύ πόνο κατά την διάρκεια εκείνων των ξηρών χειμωνιάτικων μηνών ή τις ζεστές, σαν σε έρημο, μέρες.

Διάλεξε το κατάλληλο aftershave για σένα. Βάλε λίγες σταγόνες στις παλάμες σου, τρίψε τα χέρια σου για λίγο και μετά κάνε μασάζ στο πρόσωπο σου. Αν βάζεις πολλά προϊόντα, εφάρμοσε πρώτα το πιο λεπτόρρευστο προϊόν και μετά τα πιο πυκνά προϊόντα.