Η βάση κάθε αρώματος,που μπορείς να αγοράσεις είναι η ¨ουσία του αρώματος",το οποίο πράγματι προσδίδει την μυρωδιά. Πρόκειται για μια μίξη αιθέριων ελαίων(κέδρος,περγαμόντο,σανταλόξυλο κτλ),από αιθέρια έλαια absolutes( γιασεμί,τριαντάφυλλο,νερολί),ζωικά εκχυλίσματα (musk,αμπάρο) και συνθετικά αρώματα (αυτά πραγματικά μπορεί να είναι σχεδόν οτιδήποτε).

 

Αυτή η "ουσία του αρώματος" πράγματι δεν είναι τόσο ελκυστική από μόνη της και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι πραγματικά δυσάρεστη. Είναι πολύ συμπυκνωμένη,για αυτό πρέπει να αραιωθεί και αυτό γίνεται με αλκοόλ και νερό. 

 

Επίσης, πολλοί πιστεύουν ότι η κολόνια είναι για τους άντρες και το άρωμα είναι για τις γυναίκες,αλλά αυτοί οι όροι απλά αναφέρονται στην συγκέντρωση  των αιθέριων ελαίων μέσα στο άρωμα,το οποίο είναι γενικά ένας όρος βασικός από μόνος του και ουδέτερος όσον αφορά τα γένη.

 

Η διαφορά ανάμεσα σε κολόνια, ένα Eau de Perfum ή ένα Eau de Toillette είναι μάλλον μια από τις πιο συχνές ερωτήσεις,που γίνονται για την αρωματοποιία και σωστά γιατί είναι μια από τις ερωτήσεις που παρερμηνεύονται περισσότερο.

 

Για να το θέσουμε απλά, το Perfume, το Eau de Parfum, το Eau de Toillette και η Κολόνια έχουν διαφορά στην συγκέντρωση των αιθέριων ελαίων,αλλά δεν είναι μόνο αυτό. 

 

Αυτές οι διαφορετικές συγκεντρώσεις δεν σημαίνουν απαραίτητα διαφορετικά επίπεδα ποιότητας,και επιπρόσθετα, μπορεί να περιλαμβάνουν,επίσης,εξολοκλήρου διαφορετικές νότες αρώματος.

 

Για παράδειγμα.σε κάποιες περιπτώσεις,αυτές οι διαφορετικές νότες μπορούν να καταστήσουν την εκδοχή "Perfume" ενός αρώματος  ένα τελείως διαφορετικό άρωμα από το αντίστοιχο Eau de toillette, με το ίδιο όνομα.

 

Αλλά παρόλα αυτά η πιο ειλικρινής διαφορά μεταξύ ενός Perfume,Eau de Parfum,Eau de Toillette και μιας Κολόνιας είναι η συγκέντρωση των ελαίων,που χρησιμοποιούνται στο άρωμα.

 

Έτσι, τα αρώματα βγαίνουν σε διάφορες μορφές και έχουν διαφορετικά ονόματα αλλά γενικά οι τέσσερις κύριες κατηγορίες είναι οι εξής:

 

  • Eau de Cologne: έχουν την πιο ελαφριά συγκέντρωση και γενικά φέρουν σαν χαρακτηριστικό πιο "πτητικά" συστατικά, όπως κίτρο και βότανα στο μείγμα τους. Τα "Eau de Cologne" ,επίσης, περιέχουν μεταξύ 2% έως 5% αρωματικών συστατικών:μια αέρινη, αραιωμένη συνταγή. Τέλειες για ένα κύμα δροσιάς για να ξυπνήσεις το πρωί-ή ένα δρόσισμα μέσα στην μέρα- αλλά μην περιμένεις δύναμη όσον αφορά την διάρκεια του. Θα είσαι τυχερός να φέρεις ένα eau de cologne για δύο ώρες.

 

  • Eau de Toillette(EDT):Προσφέρει κάπου μεταξύ από 5% με 15% αρωματικών συστατικών,μέσα στην βάση νερού/αλκοόλ. Ιδανικό για την δουλειά,για συνεντεύξεις,για όταν θέλεις να φορέσεις ένα άρωμα για προσωπική σου ευχαρίστηση,αντί να σε βοηθήσει να γίνει η παρουσία σου αισθητή. Δύο με τρεις ώρες είναι το περισσότερο,που λογικά μπορείς να περιμένεις,πριν εξαφανιστούν και τα τελευταία ίχνη.

 

  • Eau de Parfum(EDP): προσφέρει μια 10%-20% συγκέντρωση ελαίων (τυπικά κάπου γύρω στο 15%).Αυτά τείνουν να έχουν αρκετή δύναμη σε διάρκεια κάπου ανάμεσα σε τέσσερις με πέντε ώρες .Γενικά, είναι αρκετά πιο φθηνό  από ένα parfum. Επειδή,ωστόσο, μπορεί να είναι αρκετά δυνατό,εφαρμόστε ελαφρά την ημέρα και πιο γενναιόδωρα,όταν ντύνεστε καλά. 

 

  • Perfume ή Parfum -το οποίο επίσης αναφέρεται κάποιες φορές ως αγνό άρωμα, εκχύλισμα αρώματος ή extrait de parfum- φέρει σαν χαρακτηριστικό κάπου μεταξύ 20%-40 % αρωματικών συστατικών,μαζί με αλκοόλ και/ή νερό, το οποίο εξηγεί γιατί η εκδοχή "perfume" κάθε αρώματος είναι πάντα η πιο ακριβή μέσα στην σειρά. Τα " perfumes/parfums" (όπως προτιμάς να τα αποκαλείς) είναι αυτά με την μεγαλύτερη διάρκεια στο δέρμα-μέχρι και έξι ή οχτώ ώρες. Το άρωμα είναι πραγματικά για όταν πέσει η νύχτα, για ειδικές περιστάσεις -γάμους,parties- αντί για κάθε μέρα.Ανάλογα,αυτά τα πραγματικά αρώματα συχνά είναι διαθέσιμα σε μπουκάλια με πώμα παρά σε μορφή σπρέι, στα οποία τείνουν να διατίθενται τα αρώματα πιο χαμηλής συγκέντρωσης-καθιστώντας τα ένα ευχάριστο τελετουργικό καθώς εφαρμόζεις τον ακριβό " χυμό¨τους. 

 

 

Μια γρήγορη επισκόπηση:

Μια κολόνια ή όπως ενίοτε αποκαλείται Eau de Clogne ή Eau de Fraiche έχει αρωματικά έλαια από 2-5%.

Ένα Eau de Toillette έχει περιεκτικότητα ανάμεσα από 4-10% αρωματικών ελαίων.

Ένα Eau de Parfum έχει περιεκτικότητα ανάμεσα από 8-15%  αρωματικών ελαίων.

Ένα Perfume ή όπως αποκαλείται ενίοτε Exrait έχει περιεκτικότητα μεταξύ 15-25% αρωματικών ελαίων.