Αρώματα Περγαμόντου

Καταχωρήθηκε απο The Two Barbers 18/06/2018 0 Σχόλια GROOMING,LIFESTYLE,

Αρώματα Περγαμόντου

 

Καταρρίπτοντας την πεποίθηση ότι τα ανδρικά αρώματα πρέπει να είναι βαριά και έντονα, το περγαμόντο έχει "σκαρφαλώσει τις οσφρητικές τάξεις" για να γίνει μια από τις πιο επιθυμητές μυρωδιές στην ανδρική περιποίηση.

 

Θα μπορούσες να πεις ότι το περγαμόντο βρίσκεται σχεδόν παντού. Μπορούμε να το μυρίσουμε σε πολλά αρώματα. Είναι μια ουσιώδης νότα στην σύνθεση μιας Κολόνιας, μαζί με το πορτοκάλι,το λεμόνι,το petit-grain, το μανταρίνι, το νερολί, την λεβάντα, το θυμάρι, το δεντρολίβανο. Το δροσιστικό του άρωμα χρησιμοποιείται πολύ συχνά σε δροσερά αρώματα γενικώς.
Εξαιτίας, όμως του πλούτου του, όταν συγκρίνεται με άλλες ύλες με βάση το κίτρο, το περγαμόντο πραγματικά ξεχωρίζει τους άντρες από τα αγόρια.

 

To Citrus bergamia, το περγαμόντο είναι ένας αρωματικός καρπός κίτρου, με κίτρινο ή πράσινο χρώμα παρόμοιο με το λάιμ, ανάλογα με τον βαθμό ωρίμανσης.

 

Έρευνες της γενετικής για την προγονική καταγωγή των υπαρχόντων καλλιεργειών των κίτρων ανακάλυψαν ότι το περγαμόντο είναι μάλλον ένα υβρίδιο από λεμόνι και πικρό πορτοκάλι. Εκχυλίσματα έχουν χρησιμοποιηθεί για να αρωματίσουν φαγητά, αρώματα και καλλυντικά. Η λέξη περγαμόντο προέρχεται από την Ιταλική λέξη "bergamotto", η οποία είναι τουρκικής καταγωγής: bey armudu ή bey armut, το οποίο σημαίνει: το αχλάδι του πρίγκιπα ή ο πρίγκιπας των αχλαδιών.

 

Η παραγωγή είναι περιορισμένη κυρίως στις παραλιακές περιοχές του Ιονίου, της επαρχίας της Καλαβρίας στην Ιταλία, σε τέτοιο βαθμό, που είναι σύμβολο όλης της πόλης. Τα περισσότερα από τα περγαμόντα προέρχονται από μια έκταση γης από εκεί, όπου η θερμοκρασία είναι ευνοϊκή. Το φρούτo παράγεται, επίσης, στην Αργεντινή, Βραζιλία, Αλγερία, στην Ακτή Ελεφαντοστού, στο Μαρόκο, στην Τυνησία και στην Τουρκία καθώς και στην Νότια Ασία, από όπου είναι η καταγωγή του.

 

Το φυτό γενικά δεν καλλιεργείται για κατανάλωση του χυμού του. Η φλούδα του περγαμόντου είναι ένα από τα πιο κοινά συστατικά που χρησιμοποιούνται στην αρωματοποιία,εξαιτίας της ιδιότητας του να συνδυάζεται με μια σειρά από αρώματα. Η πρώτη καταγραφή του αιθέριου έλαιου περγαμόντου σαν συστατικό αρωμάτων ήταν το 1714, όπου βρέθηκε στα αρχεία της Farina στην Cologne. Το αιθέριο έλαιο περγαμόντου είναι ένα αιθέριο έλαιο ψυχρής έκθλιψης, που παράγεται από τα κύτταρα μέσα στην φλούδα ενός φρούτου περγαμόντου. Είναι ένα κλασικό άρωμα, που προσδίδει γεύση και κορυφαία νότα σε αρώματα.

 

Σε αντίθεση με πιο βαριά συστατικά όπως το oud, ο μόσχος το περγαμόντο προσφέρει ένα πιο φρέσκο άρωμα, αλλά δεν μπορεί να κατηγορηθεί ως βαρετό χάρη στον πολύπλοκο χαρακτήρα του.
Το περγαμόντο, κάποιες φορές αποκαλείται ως "το καλύτερο λουλούδι των κίτρων", εξαιτίας του πολύ διακριτικού και πολύπλοκου αρώματος του, πολύ περισσότερο από άλλα εσπεριδοειδή. Ένα υπόξινο και φρέσκο άρωμα, προφανώς, αλλά επίσης πικρό, φρουτώδες και διακριτικά λουλουδένιο με έναν ήπια πικάντικο τόνο.

 

Πέρα από το γεγονός ότι το περγαμόντο μυρίζει ευχάριστα πλούσια, η σχετική έλλειψη του ελαίου έχει βοηθήσει στο να διατηρήσει το status του σαν ένα πρωτοκλασάτο άρωμα. Παραδοσιακά το καλύτερο από το έλαιο περγαμόντου μπορεί να παρθεί πιέζοντας την φλούδα του με το χέρι για να συλλεχθεί το αιθέριο έλαιο του σε ένα θαλασσινό σφουγγάρι. Και όταν λαμβάνουμε υπόψιν ότι 1,500 κιλά περγαμόντου παράγουν μόνο ένα κιλό ελαίου, αυτό συνεπάγεται πληγωμένα χέρια παντού.

 

Το αιθέριο έλαιο του περγαμόντο είναι γνωστό για τις χαλαρωτικές, περιποιητικές και καθαριστικές του ιδιότητες. Το περγαμόντο είναι επίσης ευεργετικό συστατικό για λιπαρές επιδερμίδες και τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό, χρησιμοποιείται σαν φυσική αντισπασμωδική θεραπεία.