Γνωριμία με τα ξυράφια ασφαλείας.

Καταχωρήθηκε απο The Two Barbers 25/02/2018 0 Σχόλια ΞΥΡΙΣΜΑ,

Εάν όλα τα ξυράφια στην ζωή σου ήταν πλαστικά ή πολλών λεπίδων, τότε διάβασε για να ρίξεις μια ματιά στην ιστορία ενός καλύτερου τρόπου να ξυρίζεσαι. Και εάν ήδη είσαι οπαδός του να ξυρίζεσαι κλασικά, μπορείς να διαβάσεις για να μάθεις παραπάνω για τα υπέρ και τα κατά της πρακτικής του υγρού ξυρίσματος.

 

Μια σύντομη ιστορία

 

Η ιστορία του επονομαζόμενου "ξυράφι ασφαλείας΄' μπορεί να εντοπιστεί πίσω στα αδέρφια Kampfe στα τέλη του 19ου αιώνα με το παντενταρισμένο τους Star Safety Razor. Αυτό ήταν ένα, μονής ακμής, ξυράφι με μια λεπίδα και μια άκρη τοποθετημένη σε μια κατώτερη πλάκα και ασφαλισμένη με ένα σύνδεσμο. Από κάτω ήταν κάποιου είδους, ανοιχτού τύπου με κλίση, παγίδα, ούτως ώστε τα ξυρισμένα γένια κι ο αφρός να μπορούν να κατασταλάζουν και να ξεπλυθούν χωρίς συχνότητα, καθιστώντας το ξύρισμα πιο βολικό και λιγότερο χρονοβόρο. Αν και το σχέδιο αυτό αποδείχτηκε απίστευτα επιτυχημένο, ο King C. Gillette αποφάσισε να πάει αυτό το σχέδιο ένα βήμα παραπέρα. Το 1901, ο Gillette πατεντάρισε το αποκαλούμενο "διπλής ακμής" σχέδιο για ξυράφι ασφαλείας, το οποίο είχε καταιγιστική δράση στην βιομηχανία περιποίησης,φέρνοντας επανάσταση στο υγρό ξύρισμα και μετατρέποντας το σε αυτό που απολαμβάνουμε σήμερα. Όπως υπονοεί το όνομα, η λεπίδα που χρησιμοποιήθηκε για αυτό το νέο σχέδιο είχε δύο πλευρές, επιτρέποντας μια πιο αποδοτική και έγκαιρη απομάκρυνση των τριχών του προσώπου. Ο Gillette συνέχισε να μονοπωλεί το ξυράφι διπλής ακμής και τη βιομηχανία των ξυραφιών. Κάθε νέο ξυράφι ήταν μια παραλλαγή του  βασικού θέματος για να ταιριάζει στις διαφορετικές ανάγκες εκατομμυρίων αντρών. Πρακτικά όλα αυτά τα σχέδια έχουν θριαμβεύσει και συνεχίζουν να παράγονται ακόμη και στις μέρες μας.

 

Ανατομία ενός ξυραφιού ασφαλείας

Ουσιαστικά, υπάρχουν τρία βασικά τμήματα στο σώμα ενός τυπικού ξυραφιού ασφαλείας τριών-τμημάτων: το καπάκι κεφαλής, η πλάκα βάσης και η λαβή.

 

  • Πλάκα βάσης:  Ονομασμένη με ακρίβεια, αυτή είναι η (τυπική) μεταλλική πλάκα πάνω στην οποία εφάπτεται το ξυραφάκι κατά το ξύρισμα. Ορθογώνια στο σχήμα, οι δύο μακρύτερες παράλληλοι και από τις δύο πλευρές χαρακτηρίζονται από ένα ή δύο συστήματα ασφαλείας: μια λάμα ασφαλείας και ένα σχέδιο ανοιχτού χτενιού. Θα εξηγήσουμε επιπλέον τον σκοπό τους λίγο παρακάτω.

 

  • Το καπάκι κεφαλής: Το καπάκι κεφαλής είναι το απαλό, επικλινές μεταλλικό καπάκι, το οποίο θα ασφαλίσει  το ξυραφάκι έτσι ώστε να παραμείνει στην θέση του και ν' αποτρέψει κάθε πλευρική κίνηση κατά την διάρκεια του ξυρίσματος. Τρεις ράβδοι, που απελευθερώνονται από την κάτω πλευρά του καπακιού , εξασφαλίζουν το ασφαλές ταίριασμα. Ευθυγραμμίζονται με το ξυραφάκι και με τις εγκοπές της πλάκας βάσης. Το κέντρο των τριών ράβδων πλέκεται ούτως ώστε να παραμένει μαζί σε ένα μέρος με το εσωτερικό πλέξιμο της λαβής.

 

  • Λαβή: Αυτό σχεδόν είναι επεξηγηματικό από μόνο του. Είναι αυτό που κρατάς για να μετακινείς το ξυράφι κατά το ξύρισμα. Διατίθεται σε μια ποικιλία από μήκη, σχήματα και υφή της λαβής. Το μήκος συνήθως είναι 3 με 4 ίντσες. Η υφή της λαβής συνήθως φέρει την μορφή μοτίβου, που μειώνει την τριβή μεταξύ της μεταλλικής επιφάνειας και των δαχτύλων σας. Το μοτίβο αυτό είτε είναι μικρού διαμαντιού ή γραμμές με γωνίες - πιο κοινώς γνωστό στο υγρό ξύρισμα ως το σχέδιο "barberpole". Ωστόσο η υφή θα μπορούσε να δοθεί με αμμοβολή ή με ματ φινίρισμα.

 

Σχέδια Ξυραφιών Ασφαλείας

 

  • Close Comb (Κλειστό Χτένι): Αυτός ο τύπος σχεδίου αναφέρεται στο σχέδιο της πλάκας βάσης από συμπαγή ράβδο. Τέλειο για τρίχες αρκετών ημερών, η συμπαγής ράβδος τραβάει τεντωμένο το δέρμα ακριβώς κάτω από την λεπίδα, δημιουργώντας μια ευκολότερη, χωρίς τραβήγματα και πιο άνετη μετά το ξύρισμα εμπειρία.

 

  • Open Comb ( Ανοιχτό Χτένι): Σε αυτό το σχέδιο η μπάρα ασφαλείας έχει αντικατασταθεί (τυπικά) από 8-12 δόντια που προεκτείνονται από την πλάκα της βάσης. Αυτό είναι ιδανικό για κάποιον με εξαιρετικά πυκνά ή γένια που μεγαλώνουν πολύ. Ενώ μια μπάρα ασφαλείας μπορεί να τραβήξει κάτω και να καλύψει τον παραπάνω τύπο τριχών (προκαλώντας τράβηγμα και επιδείνωση στο δέρμα), τα στενά δόντια ενός ξυραφιού τύπου open comb απλά θα περάσουν ανάμεσα από τα γένια. Αυτό περιορίζει το τράβηγμα και κάνει για ένα απαλότερο ξύρισμα.

 

  • Slant Razor (Επικλινές Ξυράφι): Αυτό είναι ένα έξυπνα σχεδιασμένο στυλ ξυραφιού. Σε αυτή τη μορφή η πλάκα βάσης κι το πάνω μέρος είναι βιδωμένα έτσι ώστε όταν ασφαλίσει η λεπίδα,η άκρη της να σχηματίσει μια μικρή γωνία. Αυτό σημαίνει ότι, κατά την διάρκεια του ξυρίσματος, το χέρι σας μπορεί να κινεί την λαβη του ξυραφιού με, κατά μήκος, αντίθετα στην υφή, η λεπίδα ενσωματώνει κάποιου τύπου πλευρική κίνηση. Όμοια με ένα μάγειρα, που κόβει ένα πυκνό κρέας ή συστατικό, χρησιμοποιώντας κάποια πλευρική κίνηση μειώνει την αντίσταση από την άκρη της λεπίδας και προσφέρει ένα πιο ομοιόμορφο κόψιμο. Αυτό το ξυράφι είναι πιο ευεργετικό για όσους έχουν συνδυασμό από σκληρά γένια/ ευαίσθητη επιδερμίδα.

 

  • Adjustable Razor ( Ευπροσάρμοστο Ξυράφι): Όπως το όνομα του υπονοεί, έχετε την δυνατότητα να αλλάξετε την ποιότητα του ξυρίσματος, που παρέχεται από αυτό το σχέδιο. Το ευπροσάρμοστο ξυράφι έχει σαν χαρακτηριστικό μια πλατφόρμα τοποθετημένη μέσα στην πλάκα βάσης. Τυπικά, η λαβή έχει να επιδείξει ένα αριθμημένο, περιστρεφόμενο κουμπί, διαμέσου του οποίου, με κάθε μεγαλύτερο νούμερο, ανεβάζει την τοποθετημένη πλατφόρμα, ακόμη πιο πάνω και πιο μακριά από την ράβδο προστασίας. Αυτό αυξάνει, αυτό που είναι γνωστό ως το κενό της λεπίδας, ο οποίος είναι ένας όρος που περιγράφει το μήκος της απόστασης μεταξύ της άκρης της λεπίδας και της ράβδου ασφαλείας. Σαν γενική ομοφωνία, όσο πιο ευρύτερο το κενό, τόσο πιο αμβλεία η γωνία ξυρίσματος και πιο μεγαλύτερη η απόδοση του ξυρίσματος.  

 

  • Butterfly Razor ( Ξυράφι Πεταλούδα): Τυπικά είναι ένα ξυράφι τύπου close comb, το ξυράφι πεταλούδα υπερέχει στην τοποθέτηση της λεπίδας. Μια περιστροφή της λαβής ανοίγει την δύο τμημάτων κεφαλή, παρόμοια με μια venus flytrap (Διωναία η μυγοπαγίδα), επιτρέποντας σας απλά να ρίξετε την λεπίδα στην κεντρική γραμμική θέση, και με μια παρόμοια αντίστροφη περιστροφή, οι πόρτες κλείνουν με ασφάλεια και είστε έτοιμοι για ξύρισμα.

 

Επιθετικό vs Ήπιο

 

Αυτοί οι δύο όροι χρησιμοποιούνται συχνά με τα ξυράφια ασφαλείας. Γενικά, ένα επιθετικό ξυράφι είναι ένα που έχει ευρύ κενό λεπίδας  και/ ή έκθεση λεπίδας. Κάθε ξυράφι - εκφορτωμένο - σχηματίζει ένα επίπεδο, που εκτείνεται από την άκρη του καλύμματος κεφαλής ως την άκρη της πλάκας βάσης. Στην εφαρμογή, αυτό το επίπεδο θα ήταν το δέρμα. Η έκθεση της λεπίδας αναφέρεται στο πόσο εκτείνεται η λεπίδα πέραν του επιπέδου αυτού. Εάν η άκρη της λεπίδας εφάπτεται τέλεια σε αυτό το επίπεδο, είναι πιθανό να είναι το ξύρισμα απαλό. Όσο πιο μακρυά εκτείνεται η λεπίδα πέραν του επιπέδου, ωστόσο, το πιθανότερο είναι ότι η λεπίδα "δονείται", κάτι που μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό. Ωστόσο, εξαρτάται από τις προδιαγραφές, αυτό το αποτέλεσμα μπορεί να μετριαστεί.

Το να βρείς το σωστό ξυράφι ίσως συμπεριλαμβάνει δοκιμές και λάθη, αλλά η γνώση είναι δύναμη και το να γνωρίζεις τους τύπους και τις χρήσεις των ξυραφιών ασφαλείας ίσως σε βοηθήσει να βρείς άκρη και το σωστό ξυράφι για εσένα