Οι απαρχές του αρώματος.

Καταχωρήθηκε απο The Two Barbers 27/02/2018 0 Σχόλια GROOMING,

Οι απαρχές του αρώματος

 

 

 

Το άρωμα είναι έντονα ισχυρό, ξαναφέρνει στιγμές και μνήμες με μια διαπεραστική ακρίβεια πέρα από την δύναμη των λέξεων.Και είναι πρακτικό,επίσης- εξάλλου, οι άνθρωποι έχουν την τάση να καλύπτουν τις φυσικές οσμές του σώματος για χιλιετίες.

 

Οι γνώσεις μας πάνω στην ιστορία των αρωμάτων ξεκινάνε περίπου 6.000 χρόνια πριν. Γνωρίζουμε ότι αρώματα χρησιμοποιούνταν στην Κίνα και η χρήση του αρώματος ήρθε στην Ευρώπη μέσω τις Ινδίας, αλλά τις πρώτες γραπτές πληροφορίες τις έχουμε από τους αρχαίους Αιγύπτιους, οι οποίοι χάρασσαν τους ναούς με επιγραφές και εικόνες, αναπαριστώντας την προετοιμασία αρωμάτων βασισμένων σε έλαια. Στην αρχαία Αίγυπτο το άρωμα συσχετιζόταν με τους θεούς και καθώς ήταν ακριβό, ήταν το προνόμιο της πλούσιας ελίτ. Τα υλικά ήταν δύσκολο να ανεβρεθούν και το να στηθεί μια αποστολή στην πηγή συστατικών με γλυκεία μυρωδιά ήταν μεγάλο και ακριβό εγχείρημα. Η θέση της Αιγύπτου,ως ο πρωταρχικός καινοτόμος των αρωμάτων, επιδεικνύεται από αναφορές, ότι όταν ο Ιούλιος Καίσαρας κατέλαβε την χώρα,έκανε έντονη την θριαμβευτική επιστροφή του στην Ρώμη πετώντας μπουκάλια αρώματος στα ζητοκραυγάζωντα πλήθη.

 

Καθώς οι δρόμοι του εμπορίου άνοιξαν και η οικονομική δύναμη άλλαξε, η χρήση του αρώματος ακολούθησε την αλλαγή, ταξιδεύοντας από την Αραβία στην Ελλάδα και έπειτα στην υπόλοιπη Ευρώπη. Στην Ρώμη ο Αυτοκράτορας Νέρων, που δεν ήταν γνωστός για την τσιγκουνιά του, όσον αφορά την διασκέδαση, χρησιμοποίησε περισσότερο λιβάνι σε έναν γάμο, από όσο μπορούσε να παραχθεί στην Αραβία μέσα σε ένα χρόνο.Επίσης, διοργάνωνε συμπόσια, στα οποία περιστέρια πετούσαν πάνω από τα κεφάλια των καλεσμένων με φτερά ποτισμένα με αρωματικά έλαια.

 

Δημιουργοί της Βιομηχανίας Αρωμάτων.

 

Η Catherine de ' Medici, μια γόνος ιταλικής οικογένειας τραπεζιτών, είναι πιθανώς μόνη υπεύθυνη για την ύστερη γαλλική κυριαρχία στον κόσμο των αρωμάτων.Όταν η Catherine παντρεύτηκε τον Γάλλο βασιλιά Henry τον δεύτερο το 1533, επέμενε να της φέρει Ιταλούς αρωματοποιούς στην Γαλλία και να καθιερώσει μια γαλλική αρωματοποιία.Αιώνες αργότερα, τον 19ο αιώνα αυτή η καθιερωμένη βιομηχανία βίωσε απίστευτη άνθιση.Ο Paul Parquet περιγράφεται ως ο μεγαλύτερος αρωματοποιός της εποχής του, όχι από κάποιον άλλο παρά από τον Ernest Beaux , τον φράγκο-ρώσο αρωματοποιό, που δημιούργησε το Chanel No5. O Parquet αναγνωρίζεται ως ο πατέρας της μοντέρνας αρωματοποιίας, κυρίως λόγω της υπεράσπισης των συνθετικών-χημικών αρωμάτων-πρωτοποριακών αρωμάτων, όπως το Fougere de Royale από την Houbigant, την εταιρία αρωμάτων στην οποία ο Parquet ήταν συνιδιοκτήτης. Σε αυτήν, το πρώτο δείγμα χημικού αρώματος επεξεργάστηκε σε άρωμα, χρησιμοποίησε μια συνθετική εκδοχή της κουμαρίνης-ενός μικροσκοπικού κρυστάλλου που βρίσκεται στην επιφάνεια του φασολιού Tonka.Αλλά αντίθετα από την κοπιαστική δουλειά του να ξύνεις την επιφάνεια του φασολιού ,ο κρύσταλλος δημιουργήθηκε στο εργαστήριο χρησιμοποιώντας την νέα επιστήμη της οργανικής χημείας. Ήταν το 1882 και ξαφνικά το άρωμα μπορούσε να παραχθεί πολύ πιο φθηνά, καθιστώντας το προσβάσιμο στις μάζες αντίθετα από μόνο μια αρωματισμένη ελίτ. Ο Paquet υπέφερε από την καινοτομία του και τον απέφευγαν οι σύντροφοι του αρωματοποιοί, οι οποίοι προσβλήθηκαν από τις επιστημονικές του απροσεξίες, ενώ η Εκκλησία τον κατηγόρησε για βλασφημία, καθότι τόλμησε να μαστορέψει τα δημιουργήματα του θεού. Η δουλειά του οδήγησε, ωστόσο, στην πιο ενδιαφέρουσα εποχή για το άρωμα και τους αρωματοποιούς, μια περίοδος που κράτησε περίπου μέχρι το 1930.

 

Ανδρικά Αρώματα

 

Οι άντρες φοράνε άρωμα από τότε που πρωτοεφευρέθηκε. Αρχαίοι κυβερνήτες-φαραώ, αυτοκράτορες και βασιλιάδες-ήταν αλειμμένοι με λάδια, συνήθως ως μέρος κάποιου τελετουργικού και τα ρούχα τους ήταν εμποτισμένα  με άρωμα. Οι λοιπές μάζες ήταν μάλλον πιο ανούσιες, με τα πικάντικα αρώματα συνδυασμένα με έλλειψη υγιεινής να είναι επαρκής λόγος να φέρει κάποιος κάτι πιο ελκυστικό κάτω από την ανώτερη μύτη του.

 

Ο Ναπολέων Βοναπάρτης  ήταν ένας τέτοιος τύπος φημισμένος για την αγάπη του για τα αρώματα. Αναφέρεται ότι τελείωνε τέσσερα τέταρτα του γαλονιού Eau de Cologne την εβδομάδα και οι Houbigant απέστελλαν  τα αρώματα τους στην πρώτη γραμμή του μετώπου κατά την διάρκεια των Ναπολεόντειων Πολέμων. Αν επρόκειτο να πεθάνεις στην μάχη καλό θα ήταν να μυρίζεις κάλλιστα.

 

Μέχρι το 1970 τα ανδρικά αρώματα γίνονταν παγκοσμίως δημοφιλή. Εναπομείνασες υποψίες ότι ήταν ελαφρώς παρηκμασμένο ένας μάγκας να φοράει άρωμα νικήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο όταν κατά την διάρκεια του μποξ ο μεγάλος Henry Cooper επιδοκίμασε το Brut, ένα aftershave δημιουργημένο από την Faberge, " Πιτσιλίστε το παντού" πρότεινε στους Βρετανούς άντρες και εκείνοι το κάνανε μαζικά , δημιουργώντας μια ενθουσιώδη αγορά για ανδρικά προϊόντα περιποίησης που έχει ανθίσει έκτοτε.