Ακονίζοντας την φαλτσέτα σας

Καταχωρήθηκε απο The Two Barbers 26/06/2018 0 Σχόλια ΞΥΡΙΣΜΑ,

 

        Έχεις δει ποτέ ένα κουρέα να περνάει μια φαλτσέτα κατά μήκος ενός δερμάτινου λουριού; Αυτό γίνεται επειδή τα ξυράφια πρέπει να κρατιούνται εξαιρετικά αιχμηρά για να ξυρίζουν αποτελεσματικά. Αυτό το δερμάτινο λουρί είναι γνωστό σαν λουρί ακονίσματος. Η αιχμηρή άκρη ενός ξυραφιού είναι φτιαγμένη από μικροσκοπικά δόντια, τα οποία λυγίζουν κάθε φορά, που ξυρίζεσαι. Ο σκοπός ενός λουριού ακονίσματος είναι να επαναφέρει τα δόντια στην αρχική τους θέση, όπως επίσης να αφαιρέσει κάθε οξείδωση και μεταλλικά συντρίμμια. Ακόνισε το ξυράφι σου πριν από κάθε φορά που ξυρίζεσαι για να το διατηρήσεις σε καλή κατάσταση. Αν και η εκδοχή του λουριού είναι η πιο κοινή, μπορείς επίσης να βρεις και άλλα είδη αντικειμένων, που ακονίζουν. Χρησιμοποιούνται γενικά με τον ίδιο τρόπο, μόνο η λαβή αλλάζει.

 

        Τυπικά, ένα δερμάτινο λουρί ακονίσματος θα χρησιμοποιηθεί πριν από ένα ξύρισμα. Αλλά πρώτα πρέπει να βρεις ένα για τον εαυτό σου. Κάτι που δεν είναι δύσκολο. Μπορείς να προσανατολιστείς να αγοράσεις μοντέλα σε χαμηλή τιμή ψάχνοντας στο ίντερνετ. Οι τιμές κυμαίνονται από 5 σε 25 ευρώ. Εάν χρησιμοποιείς για λίγο διάστημα φαλτσέτα, σκέψου να επενδύσεις σε ένα λουρί ακονίσματος υψηλότερης ποιότητας. Mαγαζιά, που πουλάνε φαλτσέτες, συνήθως πουλάνε, επίσης, λουριά ακονίσματος. Συνήθως έχουν υψηλότερη τιμή (γύρω στα 50 ευρώ) αλλά είναι φτιαγμένα με κορυφαία ποιοτικά κριτήρια και έχουν μεγαλύτερό προσδόκιμο ζωής.

 

        Στην αγορά μπορείς να βρεις το λουρί ακονίσματος, που είναι ένα ένα λουρί, που κρεμάς και είναι ο πιο κοινός τύπος. Το τύπου κουπί, που βασικά είναι ένα ξύλινο "κουπί" με ένα κομμάτι δέρματος προσαρμοσμένο πάνω του. Τέλος,τα τύπου "αργαλειού" που μοιάζουν με τα τύπου "κουπιού", εκτός από το ότι το δέρμα τυλίγεται γύρω από ένα ξύλινο πλαίσιο αντί να προσαρμόζεται.

 

Έχεις το καινούργιο σου λουρί ακονίσματος στα χέρια σου και θέλεις να το δοκιμάσεις πριν το ξύρισμα; Εδώ είναι μερικές βασικές συμβουλές για σένα:

  1.         Κρέμασε μια άκρη του λουριού και κράτα το προς εσένα με την δερμάτινη πλευρά προς τα πάνω. Συστήνεται να κρατάς το λουρί ακονίσματος ώστε να στοχεύει προς τα κάτω και προς εσένα με γωνία 45 περίπου μοιρών. Αυτό καθιστά το ακόνισμα του ξυραφιού πιο εύκολο και λιγότερο πιθανό το να κοπείς ο ίδιος από το δέρμα. Πρέπει, επίσης, να δώσεις προσοχή το λουρί να είναι καλά τεντωμένο. Δεν θες να καταλήξεις να κάνεις περισσότερη ζημιά από καλό.
  2.         Κατά περιόδους, εφάρμοσε ένα balm για δέρμα στην επιφάνεια του λουριού ακονίσματος ούτως ώστε να μην το αφήσεις να στεγνώσει. Έστω και λίγο είναι αρκετό. Το δέρμα κανονικά σκουραίνει όσο περνάνε τα χρόνια. Παρόλα αυτά, πρέπει να παραμείνει χωρίς ρωγμές. Αυτές οι ρωγμές μπορούν να καταστρέψουν την αιχμηρή άκρη του ξυραφιού σου.
  3.         Επίσης, πρέπει να δώσεις προσοχή ότι η μεταλλική άκρη δεν θα κουνιέται κατά την διάρκεια,που ακονίζεις. Κράτα τα χέρια σου όσο πιο σταθερά μπορείς με το να τραβήξεις τον αγκώνα σου προς τα μέσα. Εάν χρησιμοποιείς το τύπου "κουπί" ή το τύπου "αργαλειός" σιγούρεψε ότι το ακουμπάς σε σταθερή επιφάνεια. Κράτα την λαβή και σήκωσε την τόσο όσο να έχει μια περίπου 30 μοιρών γωνία.
  4.         Ξεκίνα να γλιστράς το ξυράφι κατά μήκος του λουριού, μακριά από σένα. Η ραχοκοκκαλιά της λεπίδας θα πρέπει να έχει φορά μακριά από σένα και η άκρη του προς εσένα. Θα πρέπει να κρατάς την λεπίδα ελαφρώς ανασηκωμένη, ούτως ώστε η άκρη να έρχεται σε επαφή με το λουρί με μια ελαφριά γωνία. Άσκησε ελαφριά πίεση καθώς απομακρύνεις το ξυράφι από εσένα. Εξασφάλισε ότι η λεπίδα μένει σε επαφή με το λουρί τόσο στην ραχοκοκκαλιά όσο και στην αιχμηρή άκρη - εάν η ραχοκοκκαλιά ανασηκώνεται από το λουρί η άκρη που κόβει θα κυρτώσει.
  5.         Αφού ολοκληρώσεις την κίνηση, επανέλαβε την από την αντίθετη κατεύθυνση. Πρέπει να αναποδογυρίσεις το ξυράφι,ούτως ώστε η ραχοκοκκαλιά να δείχνει τώρα προς εσένα. Προσπάθησε να διασφαλίσεις ότι η λεπίδα πάντα αγγίζει το λουρί ακονίσματος καθώς περιστρέφεις το ξυράφι στα δάχτυλα σου για να το αναποδογυρίσεις. Χρειάζεται κάποια πρακτική, αλλά θα κάνει τελικά το ακόνισμα του ξυραφιού πιο εύκολο και αποδοτικό.
  6.         Φέρε το ξυράφι προς εσένα. Τράβα το ξυράφι, η ραχοκοκκαλιά πρώτα, προς το κατώτατο μέρος του λουριού. Χρησιμοποίησε την ίδια πίεση με πριν. Διατήρησε μια ελαφριά κλίση στο ξυράφι, είναι βασικό το ξυράφι πάντα να έρχεται σε επαφή με το δέρμα σε όλο το μήκος προς τα κάτω.
  7.         Μόλις φτάσεις στην άκρη του λουριού, αναποδογύρισε το ξυράφι ξανά και και επανέφερε το με φορά προς τα πάνω στο λουρί. Συνέχισε για 10-15 περάσματα. Σύντομα θα αποκτήσεις αίσθηση του ξυραφιού και θα είσαι σε θέση να καταλάβεις πότε έχει ακονιστεί λάθος ή μη επαρκώς.

 

 

        Πρώτα από όλα πρέπει να ξεπλύνεις το ξυράφι σου καλά. Δεν θέλεις το ξυράφι σου να βρέξει το λουρί με νερό και κρέμα ξυρίσματος. Ξέπλυνε καλά και κούνησε το να φύγει το πλεονάζον νερό από το ξυράφι. Σε αυτήν την φάση θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις την υφασμάτινη πλευρά του λουριού ακονίσματος και να αποφύγεις να χρησιμοποιήσεις την δερμάτινη πλευρά. Αυτό μπορεί να προκαλέσει να σπάσουν μεταλλικά θραύσματα από την λεπίδα και να χωθούν μέσα στο λουρί. Αυτό, κατά συνέπεια, θα μπορούσε να καταστρέψει την επιφάνεια του λουριού ακονίσματος και, επίσης, την λεπίδα.

 

        Η τεχνική, που χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις είναι σχεδόν η ίδια. Τοποθέτησε το ξυράφι στην βάση του λουριού ακονίσματος. Η άκρη πρέπει να κοιτάει προς εσένα, η ραχοκοκκαλιά μακριά από σένα. Κράτα το ξυράφι με μια γωνία, όχι παραπάνω από 15 μοίρες, ούτως ώστε η άκρη να εφάπτεται στο λουρί.

 

        Πίεσε το ξυράφι μακριά σου, προς το πάνω μέρος του λουριού. Άφησε το ξυράφι να γλιστρήσει απαλά. Μην χρησιμοποιείς πολύ πίεση. Κοψίματα και σπασίματα στο λουρί θα εμποδίσουν το ξυράφι από το να γλιστράει καλά.

 

        Μόλις φτάσεις στο πάνω μέρος του ξυραφιού, αναποδογύρισε το ξυράφι ξανά έτσι ώστε η λεπίδα να κοιτάει μακριά από σένα. Διατήρησε την ίδια ελαφριά γωνία.

 

        Φέρε την πίσω πλευρά του ξυραφιού προς τα κάτω. Όπως και πριν, άσε το ξυράφι να γλιστρήσει προς εσένα διατηρώντας την ίδια γωνία. Αυτό θα καθαρίσει το ξυράφι από οποιαδήποτε υγρασία ή τρίχες. Επανέλαβε αυτή την παλινδρομική κίνηση περίπου 10 φορές.