Η Φαλτσέτα Ξυρίσματος.

Καταχωρήθηκε απο The Two Barbers 27/02/2018 0 Σχόλια ΞΥΡΙΣΜΑ,

Φαλτσέτες ξυρίσματος

 

Παραγωγή, διατήρηση και χρήση

 

Αρχικά, λίγα λόγια για τα τεχνικά προσόντα πάνω στην παραγωγή μιας φαλτσέτας ξυρίσματος, η οποία αποτελείται από μια λεπίδα με προεξοχή και 2 τμήματα (λαβές). Αντίθετα από τα κανονικά μαχαίρια η φαλτσέτα έχει μια περιστρεφόμενη κοιλότητα, η οποία ανάλογα το πάχος, διακρίνεται σε μισής, 3/4΄΄ ή πλήρους κοιλότητας. Η ποιότητα και η τιμή των φαλτσετών ξυρίσματος αντανακλώνται στην λεπίδα, που κυμαίνεται από 3/8'' έως 6/8''.

Οι πιο κοινές είναι οι φαλτσέτες των 5/8' (16,25 mm). Λόγω των περιορισμένων δυνατοτήτων του 17ου αιώνα, οι επίπεδες φαλτσέτες είναι ανάμεσα στα πρωταρχικά σχέδια λεπίδων, χρησιμοποιούνταν κυρίως για ιατρική χρήση ως νυστέρια, αργότερα, επίσης, για ένα πλήρες ή ξύρισμα περιγράμματος. Οι επίπεδες φαλτσέτες πλάτους 2/8'' είναι κατάλληλες για καλλωπιστικό ξύρισμα των φρυδιών. Στις μέρες μας τα κομμωτήρια χρησιμοποιούν τέτοιες φαλτσέτες των 3/8'' για αραίωση των μαλλιών (πάνω από μια χτένα). Οι επίπεδες φαλτσέτες επίσης χρησιμοποιούνται για προ-εγχειρητικά ξυρίσματα στα νοσοκομεία. Η μισής ή πλήρους κοιλότητας φαλτσέτες, κατά προτίμηση πλάτους 5/8΄΄ ή 6/8'' , έχουν τις προδιαγραφές για ένα ακριβές και βαθύ ξύρισμα σε όλη την περιοχή των μάγουλων, του άνω χείλους, του πιγουνιού και του λαιμού, εξαιτίας της ευκαμψίας τους.

 

Η φαλτσέτα ξυρίσματος

 

  • Σχήμα και ατσάλι

Συνήθως, οι επίπεδες φαλτσέτες ξυρίσματος διατίθενται στις μέρες μας με μια αποκαλούμενη Γαλλική ακμή, ενώ οι μερικώς ή πλήρως κούφιες διατίθενται με στρόγγυλη ακμή και σπανίως με τετράγωνη ακμή. Επιπλέον, οι κούφιες λεπίδες έχουν ένα διπλό σταθεροποιητικό σύνδεσμο, για επιπλέον σταθερότητα, το οποίο αλλάζει από την προεξοχή στην εμφάνιση της λεπίδας. Ειδικά, οι πλήρως κούφιες λεπίδες, με το λεπτότερο κομμάτι τους να βρίσκεται μεταξύ του κέντρου και των πλευρών, συνδυάζουν μέγιστη ευκαμψία με μέγιστη στροφική ακαμψία. Η αλληλεπίδραση του σχήματος και της άριστης κοφτερής ακμής, έχουν σαν αποτέλεσμα ένα ακριβές υγρό ξύρισμα με φαλτσέτα. Ειδικά χαρακτηριστικά, όπως η τετράγωνη άκρη και ο κοίλος καθρέφτης, είναι τοπικά χαρακτηριστικά.

Το μαλακό ατσάλι, με περιεκτικότητα σε άνθρακα 1% και παραπάνω, θεωρείται το βασικό υλικό για μια κλασική φαλτσέτα, το οποίο θα πετύχει την μεγαλύτερη δυνατή σκληρότητα, ελαστικότητα και αντίσταση στην φθορά με μια προσεκτική κατεργασία βαψίματος. Τα προτερήματα των ιδιοτήτων του ανοξείδωτου ατσαλιού είναι στο ελάχιστο των απαιτήσεων διατήρησης. Ωστόσο, δεν μπορεί να αποκλειστεί  το ενδεχόμενο σκουριάσματος, το οποίο εξαρτάται από την ποιότητα του νερού και την φροντίδα του. Ο ανοξείδωτος χάβυβας χρωμίου ήταν πρωταρχικά αυτός που προτιμούσαν οι κουρείς. Σύμφωνα με τα σημερινά πρότυπα υγιεινής σήμερα χρησιμοποιούνται ξυράφια με ανταλακτικές λεπίδες,όπως η σαβέτα DOVO.

 

  • Διατήρηση της φαλτσέτας

Μετά την χρήση της η φαλτσέτα πρέπει να ξεπλυθεί και να σκουπιστεί καλά με προσοχή (χωρίς να ακουμπήσεις την λεπίδα με γυμνά δάχτυλα). Αν αποθηκευτεί για καιρό συστήνεται να αλείψεις την λεπίδα με ένα εξαιρετικά ρευστό λάδι, που να μην περιέχει οξέα και ρητίνες. Το ξυράφι πρέπει να αποθηκευτεί σε ξηρό και καλά αεριζόμενο μέρος. Είναι σημαντικό να καθαριστεί προσεκτικά η λεπίδα εσωτερικά και εξωτερικά από κατάλοιπα σαπουνιού και να στεγνώσει καλά-ακόμη και στα δύσκολα σημεία. Δακτυλικά αποτυπώματα, οξέα από καθαριστικούς παράγοντες και χλωριωμένο νερό θα θαμπώσουν άμεσα το μαλακό ατσάλι. Τα απολυμαντικά είναι εξίσου καταστρεπτικά για το ατσάλι και την λαβή.

Για το τρόχισμα υπάρχουν δύο βασικοί κανόνες: Πάντα ακόνισε την φαλτσέτα πριν το ξύρισμα και μεταξύ 2 ξυρισμάτων η φαλτσέτα πρέπει να μην χρησιμοποιείται για τουλάχιστον 48 ώρες (ή και μέρες).

Όσοι ανήκουν στην παλιά σχολή ξυρίσματος λένε:η γραμμή κοψίματος μεγαλώνει. Αυτό σημαίνει ότι η " κορυφογραμμή" - ορατή στο μικροσκόπιο - μοιάζει με τα δόντια χτένας. Η ράχη λυγίζει κατά το ξύρισμα αλλά επανέρχεται λόγω ελαστικότητας στην αρχική της κατάσταση. Βοηθάει να βρέξεις την λεπίδα πριν το ξύρισμα.

 

Οι καινούργιοι πρέπει να ξεκινήσετε από τις μη προβληματικές περιοχές του προσώπου. Κρατήσε το ανοιχτό ξυράφι με τον αντίχειρα και τα 3 δάχτυλα, κρατώντας τα ανοιχτά τμήματα μακριά από το πρόσωπο. Το ξύρισμα ξεκινάει με ελαφριά πίεση και συνεχής επαφή της ράχης της λεπίδας με το σαπουνισμένο δέρμα - χρησιμοποιώντας το πρώτο τμήμα της "κορυφογραμμής" της λεπίδας από την άκρη.

Με γωνία 30 μοιρών προς την επιφάνεια του δέρματος οδηγήσε την λεπίδα με ίσες, μικρές κινήσεις κατά μήκος του δέρματος. Ταυτόχρονα, πρέπει να τεντώνεις το δέρμα με το άλλο χέρι. Η γωνία ξυρίσματος δεν πρέπει να είναι ούτε μικρή ούτε μεγάλη.