Σαπούνια ξυρίσματος: Πως μπορείς να δημιουργήσεις τέλειο αφρό από ένα σαπούνι ξυρίσματος;

Καταχωρήθηκε απο The Two Barbers 26/06/2018 0 Σχόλια ΞΥΡΙΣΜΑ,

Σαπούνια ξυρίσματος: Πως μπορείς να δημιουργήσεις τέλειο αφρό από ένα σαπούνι ξυρίσματος;

Για πάρα πολύ καιρό έκανες έρευνα στο διαδίκτυο για το παραδοσιακό ξύρισμα. Εικόνες του αγαπημένου σου παππού να εκτελεί την ρουτίνα του ξυρίσματος του, συνέχιζαν να έρχονται στο νου σου. Διάβασες πολλά άρθρα, κριτικές για μάρκες, έκανες σύγκριση τιμών και τελικά αγόρασες ένα μικρό οπλοστάσιο από εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα. Ανάμεσα τους βρίσκεται και ένα πολυτελές σαπούνι ξυρίσματος. Οπότε, τώρα ήρθε η ώρα να κάνεις κάποια πρακτική. Το να δημιουργήσεις καλό αφρό είναι ένα από τα πρώτα και πιο βασικά βήματα για ένα άνετο ξύρισμα. Παρακάτω μπορείς να βρεις κάποιες συμβουλές,που θα σε βοηθήσουν να το πετύχεις.

Ο όρος "σαπούνι ξυρίσματος" αναφέρεται τυπικά σε ένα σκληρό σαπούνι, που μετατρέπεται σε αφρό με την βοήθεια ενός πινέλου ξυρίσματος. Ο αφρός που παράγεται χρησιμοποιείται για να καλύψει το πρόσωπο κατά την διάρκεια του ξυρίσματος, παρέχοντας προστασία, ενώ παράλληλα βοηθάει το ξυράφι να γλιστράει κατά μήκος του προσώπου, μειώνοντας τον κίνδυνο κοψίματος.

Ένα σκληρό σαπούνι ξυρίσματος παράγεται σαν κάθε παραδοσιακό σαπούνι, με μια επιλογή συστατικών κατευθυνόμενη στο να παράξει ένα σταθερό, λείο αφρό. Η επιλογή των συστατικών του σαπουνιού έχει μεγάλη σημασία. Ιστορικά, το ζωικό λίπος είναι ένα δημοφιλές συστατικό των σαπουνιών ξυρίσματος και χρησιμοποιείται ακόμη σε κάποια παραδοσιακά προϊόντα. Το φοινικέλαιο χρησιμοποιείται συχνά σαν υποκατάστατο του λίπους, όπου τα ζωικά λίπη δεν είναι επιθυμητά. Άλλα έλαια σαν το λάδι καρύδας χρησιμοποιούνται επίσης ευρέως. Με λίγα λόγια, όσον αφορά σαπούνι σε μορφή μπάρας, το πινέλο βρέχεται πρώτα με ζεστό νερό και έπειτα περιστρέφεται έντονα στην επιφάνεια του σαπουνιού, έχοντας σαν αποτέλεσμα το υγρό σαπούνι να επικαλύψει τις τρίχες του πινέλου. Το πινέλο, έπειτα, μεταφέρεται είτε σε ξεχωριστό δοχείο ή στο πρόσωπο αυτού που ξυρίζεται για να παραχθεί αφρός.

Ένας υπέροχος αφρός αποτελείται από μικροσκοπικές, πυκνές φούσκες, που δημιουργούν ένα σφιχτό αφρό. Η διαδικασία του να πάρουμε την επιθυμητή πυκνότητα του αφρού μπορεί να είναι ένα πολύπλοκο τμήμα της πρακτικής του υγρού ξυρίσματος, καθώς υπάρχουν κάποιοι παράμετροι, που πρέπει να λάβουμε υπόψιν.

 

Σκληρό ή μαλακό νερό; Πως επηρεάζει στην δημιουργία του αφρού:

Το νερό διαφέρει από περιοχή σε περιοχή. Εάν έχεις ήδη προσπαθήσει να δημιουργήσεις αφρό και τα πράγματα δεν πήγαν τόσο καλά όσο θα επιθυμούσες, τότε ίσως θα έπρεπε να δώσεις προσοχή στην σύσταση του νερού, που χρησιμοποίησες. Το σκληρό νερό, κανονικά, περιέχει ένα μεγάλο αριθμό από ιχνοστοιχεία, όπως το ασβέστιο και το μαγνήσιο. Αυτά τα ιχνοστοιχεία πρόκειται σίγουρα να αλληλεπιδράσουν με το σαπούνι και αυτό θα επηρεάσει την δημιουργία του αφρού. Αλλά αν μένεις σε περιοχή,όπου το νερό είναι μαλακό,τότε είσαι τυχερός. Το να χρησιμοποιήσεις αποσταγμένο νερό θα μπορούσε να είναι μια απάντηση στο πρόβλημα σου, αλλά δεν είναι πρακτικό γιατί πρέπει να το ζεστάνεις πριν την χρήση. Σε κάθε περίπτωση, μπορείς πάντα να πειραματίζεσαι με την ποσότητα του νερού που πρόκειται να χρησιμοποιήσεις, κάθε φορά που αγοράζεις ένα νέο προϊόν.

 

Η επιλογή του πινέλου ξυρίσματος μπορεί, πραγματικά, να κάνει την διαφορά.

Τα πινέλα είναι φτιαγμένα από διαφορετικών ειδών υλικά και για αυτόν τον λόγο θα δουλέψουν το αφρό με διαφορετικό τρόπο. Τα πινέλα από τρίχα αγριόχοιρου και ασβού έχουν την δυνατότητα να απορροφούν νερό, και αυτός είναι ο λόγος, γιατί πρέπει να τα αφήνουμε να εμβαπτιστούν πριν την χρήση. Μια βούρτσα από τρίχα αγριόχοιρου είναι αρκετά σκληρή για να δημιουργήσει καλό αφρό αλλά θα μπορούσε να είναι, επίσης, σκληρή για το πρόσωπο σου. Ένα πινέλο ξυρίσματος από ασβό θεωρείται η καλύτερη επιλογή από πολλούς. Σε αντίθεση με τις συνθετικές τρίχες, οι τρίχες ασβού είναι από την φύση τους μαλακές και συγκρατούν νερό σαν σφουγγάρι. Απαιτούν άλλο χειρισμό γιατί δεν είναι σε θέση να απορροφήσουν νερό και συμπερασματικά χρειάζονται διαφορετικές αναλογίες νερού.

 

Μπορείς να δημιουργήσεις αφρό είτε χρησιμοποιώντας ένα μπολ ή μπορείς να δουλέψεις κατευθείαν στο πρόσωπο σου.

  • Χρησιμοποιώντας ένα μπολ

Πρώτα από όλα, πρέπει να μουσκέψεις το πινέλο σου είτε κρατώντας το κάτω από τρεχούμενο, ζεστό νερό (όχι βραστό) είτε σε ένα δοχείο γεμάτο ζεστό νερό. Κούνα το πινέλο μερικές φορές, ούτως ώστε να αποβάλλεται το επιπλέον νερό, βάλε μια μικρή ποσότητα νερού στο σαπούνι για να το μαλακώσεις και ξεκίνα να τρίβεις το πινέλο στο σαπούνι με κυκλικές κινήσεις. Όταν το πινέλο έχει γεμίσει με σαπούνι μετέφερε το σε ξεχωριστό, άδειο δοχείο και συνέχισε να δουλεύεις τον αφρό. Έπειτα, είναι ώρα να τεστάρεις τον αφρό ανάμεσα στον αντίχειρα και στον δείκτη σου. Εάν τον νιώθεις κολλώδη πρέπει να προσθέσεις λίγες σταγόνες νερό και να συνεχίσεις το ανακάτεμα. Τέσταρε τον ξανά και συνέχισε κατά αυτόν τον τρόπο μέχρι να μην αισθάνεσαι τον αφρό κολλώδη ανάμεσα στα δάχτυλα αλλά απαλό, μεταξένιο και πυκνό. Όταν προσθέτεις νερό, πρέπει να είσαι προσεκτικός, γιατί αν υπερβάλλεις θα καταλάβεις ότι ο αφρός θα γίνει κολλώδης ξανά. Βρέξε το πρόσωπο σου και βάλε τον αφρό στο πρόσωπο σου χρησιμοποιώντας κυκλικές κινήσεις.

Όταν θα είσαι σε θέση να αναγνωρίσεις τον ποιοτικό αφρό μπορείς να παραβλέψεις την χρήση μπολ και να προσπαθήσεις να τον δημιουργήσεις κατευθείαν στο πρόσωπο σου.

  • Δημιουργώντας αφρό κατευθείαν στο πρόσωπο σου

Τα πρώτα βήματα είναι παρόμοια με την μέθοδο που περιγράφεται παραπάνω. Πρέπει να μουσκέψεις το πινέλο ξυρίσματος σου σε ζεστό νερό και έπειτα να το κουνήσεις για να αποβάλλει το επιπλέον νερό. Βάλε λίγες σταγόνες νερό στο σαπούνι ξανά για να μαλακώσει και ξεκίνα να τρίβεις το πινέλο στο σαπούνι, όπως περιγράφεται παραπάνω. Μην ασκείς καμία πίεση, δεν είναι αναγκαίο. Όταν το πινέλο γεμίσει σαπούνι έχει έρθει η ώραν να προχωρήσεις στο επόμενο επίπεδο. Βρέξε το πρόσωπο σου και ξεκίνα να δημιουργείς τον αφρό με κυκλικές κινήσεις,πρώτα στα μάγουλα σου. Μετά από λίγα δευτερόλεπτα κυκλικών κινήσεων στο πρόσωπο σου, θα έχεις ένα ωραίο και πυκνό αφρό. Εάν κατά λάθος υπερβάλλεις με το νερό, μην ανησυχείς, βάλε λίγο ακόμη σαπούνι στο πινέλο σου, τρίβοντας το πάλι στην επιφάνεια του σαπουνιού, και συνέχισε να δουλεύεις τον αφρό στο πρόσωπο σου. Εάν ο αφρός είναι πολύ κολλώδης και παχύς απλά πρόσθεσε λίγες σταγόνες νερό στο πινέλο ξυρίσματος σου και συνέχισε.

Διάλεξε ποια μέθοδο σου ταιριάζει καλύτερα και απόλαυσε ένα παραδοσιακό, άνετο ξύρισμα...